Teollisuuden tuotannonohjauksessa usein käytetty termi on JIT eli Just in Time. Tällä tarkoitetaan järjestelmää, jossa varmuus- ja välivarastoja ei ylläpidetä, vaan tuotteet siirtyvät prosessista toiseen "juuri ajoissa". Järjestelmältä vaaditaan tällöin enemmän tarkkuutta ja riskit myöhästymisistä ovat suurempia, mutta toisaalta yritys säästää varastointikustannuksissa.

Alkuperäinen suunnitelmani omalle vaihtoonlähdölleni ei todellakaan ollut JIT, vaan tarkoitukseni oli pakata ja hoitaa paperisodat hyvissä ajoin - viikkoja! - ennen varsinaista lähtöä. Toisin kävi, ja nyt tuntuu siltä, että hyvin menee, jos tärkeimmät asiat tulee hoidettua ajoissa.

Iiro totesi eilen, että olen aika lailla tyhjän päällä tulevaisuuden kanssa. Kämppää ei ole tyhjennetty, laukkuja ei ole pakattu, tulevasta osoitteesta ei ole tietoa eikä huomisen lennon lähtöaikakaan ole tarkistettuna. Sentään kaksi viimeistä on nyt kunnossa, kun pääsin lukemaan maileja, ja muuttoilmoituskin on tehty. Jouduin tosin soittamaan Espoon maistraatille erikseen, kun menin ensin ilmoittamaan muuton ulkomaille vakituiseksi, ennen kuin sain neuvoja vaihtaa muuton "tilapäiseksi", ettei sosiaaliturva katkea.

Laukut pakkaan tänä iltana. Kämppä taas... noh. Onneksi on perhe, joka auttaa.