Tehtävä: Tulosta apurahahakemus ja lähetä se Suomeen.

Kuulostaa ehkä helpolta, mutta tämänpäiväinen seikkailu koulun tietokonejärjestelmien kanssa oli juuri sitä - seikkailu.

Olin jo aikaisemmin käynyt tutustumassa atk-luokkiin, joihin mennessä pitää vilauttaa kulkukorttia ja tämän jälkeen vaihtaa kengät släbäreihin. Nyt löysin tieni koneelle, jossa oli tsekinkielinen Linux. Lähinnä terminaalia käyttämällä sain esille oikean dokumentin, ja kuvakkeiden avulla löytyi taikasana Tisk eli Tulosta. Klikkasin.

Mitään ei tapahdu.

Hetken säätämisen ja tulostimen luona juoksun jälkeen kysyin netin kautta neuvoa vaihtarilta, joka opiskelee tällä hetkellä Suomessa mutta on alunperin tästä tiedekunnasta. Hän neuvoi, että tulostus on maksullista, ja minun tulee käydä rva Dupalován luona laittamassa rahaa atk-tililleni. Siispä sinne.

Dupalován luokse pääsi vain soittamalla kelloa, jonka seurauksena rouva huuteli minulle ovipuhelimesta jotain tsekiksi. Menin lukkoon enkä osannut sanoa mitään, jolloin ohikulkija päästi sisään käytävälle ja ohjasi oikeaan huoneeseen. Täällä kerroin asiani englanniksi rouvalle, jonka jälkeen hän selitti minulle jotain sujuvasti tsekiksi, josta sain poimittua sanan "login", joten tiesin mitä kirjoittaa post-it-lapulle, jota hän minulle tarjosi. Seuraavaksi hän kirjoitti tietokoneelleen jotain ja kysyi "Kolik jotain jotain jotain?", missä kolik on "kuinka paljon". Osasin vastata "sto" ja kaivaa sadan korunan setelin esille, jonka jälkeen hän selitti minulle taas jotain tsekiksi ja sanoi "na shledanou" - näkemiin. Vastasin děkují (kiitos) ja poistuin hölmistyneenä.

Tämä on oiva esimerkki asioinnista paikallisten kanssa. Toisin kuin Suomessa, he eivät pelkää puhua sinulle tsekkiä, vaikka kieli ei paljon suomea puhutumpi olekaan. Hyvä puoli tässä on, että tsekin kielikurssien opit tulevat ahkeraan käyttöön, ja veikkaan, että toukokuussa uskallan jo väittää CV:ssä puhuvani välttävää tsekkiä.

Tulostus muuten toimii nyt. Seuraavaksi postiin ostamaan merkkejä (stampa) ja kuoria (obálka na dopis), ja kopiokonekin pitäisi jostain löytää.